La majoria dels materials de la llar són desestructurats, de diferents mides, formes i textures, objectes d’ús quotidià que permeten el moviment lliure i espontani, fomentar la creativitat i desenvolupar habilitats més que entretenir.
A través dels materials, l’infant descobreix el món amb la vista i el tacte, desenvolupa la resta de sentits i les seves capacitats de concentració i atenció. Alhora aprèn a relacionar-se i interactuar amb l’entorn (objectes, animals, plantes i persones) i a projectar sentiments i emocions (joc simbòlic).
Tanmateix, l’infant per naturalesa té una capacitat innata per estar en espais naturals i és, a través del joc, com es relaciona amb aquest medi ja que li proporciona una sèrie d’estímuls i elements bàsics per la seva autonomia, seguretat i autoestima i aquesta relació es retroalimenta. És a dir, com més estones estigui a la natura, més possibilitats de joc descobrirà i la seva autonomia, seguretat i autoestima creixeran i per altra banda, com més autònom, segur i autoestima tingui, més ganes d’explorar la natura, a través del joc, tindrà. I és en aquest camí cap on cal dirigir la nostra mirada, en la relació infant-joc-natura.
Basant-nos en algunes metodologies (Montessori, Waldorf, Pikler, Reggio Emilia, etc.) els materials es deixen a l’abast de l’infant en un nombre reduït, per evitar la sobreestimulació. Aquests es van renovant periòdicament per altres que tenim al magatzem. Principalment són materials senzills, de matèries naturals però sense discriminar l’ús del plàstic que és molt adient a l’exterior, per la seva duresa i durabilitat. També es té molt present la reutilització de productes d’ús quotidià així com promoure el reciclatge entre les famílies per donar una segona, tercera o quarta vida a molts materials que tenim al nostre entorn. Per exemple, un pal pot tenir molts usos (vareta màgica, pinzell, clau, cullera, tornavís, etc.)
També hi ha lloc a algunes joguines convencionals (cuineta, casa de nines, maleta de metge, nina, cotxes, etc.), altres jocs tradicionals (encaixos, trencaclosques, dominó, memory, etc.) i altres materials casolans (capses de les olors, saquets de textures, etc.). A l’exterior es poden trobar elements i materials que permeten fer tot tipus de jocs i accions (tractor, galledes, pales, pilotes, gronxadors, sorral, tren de la diversió, tobogan, circuit de fustes i rodes, etc.).
A banda de les activitats de joc lliure i joc més dirigit, els infants també poden observar, i fins i tot ajudar, a l’acompanyant a fer algunes tasques domèstiques a fi de donar un sentit al fet d’estar en un entorn familiar (regar les flors, donar de menjar als animals, escombrar, netejar la taula, etc.). Activitats quotidianes com estendre la roba poden donar molt de joc en diferents àmbits: conèixer les peces de roba, els seus colors, textures, grandàries, per a que serveixen, si a casa en tenim de similars, aprendre a fer el moviment de pinça, comptar les pinces, classificar-les per color, mida i material, observar com es mouen al vent, discriminar un teixit moll i un sec, plegar un tovalló, inventar una cançó o una dansa, disfressar-se amb teles, etc.
Us deixem un recull d’imatges dels diferents materials que utilitzem.